Ja tenim aquí l’estiu! Uns mesos en què els infants s’aparten de les rutines escolars i disposen, en principi, de temps en abundància. Ara bé, temps per a què? Molts pares i mares segueixen treballant i els xiquets i xiquetes han d’anar a casals, esplais, campus o cursets de tot tipus. A més, també tenim aquells que es passen hores i més hores davant tot tipus de pantalles: mòbils, televisió, videoconsoles o ordinadors es converteixen en els millors amics de molts dels nostres alumnes durant les vacances. El dia té moltes hores i hi pot haver temps per a tot, està clar, però els adults ens hem d’esforçar en oferir espais i moments de joc lliure per als més menuts, però també hem de deixar que s’avorreixin per tal que ells s’esforcen en buscar formes creatives d’utilitzar el seu temps.
Un estudi de la Universitat de Colorado demostra que els xiquets que realitzen activitats menys estructurades desenvolupen més la capacitat d’autoregulació, és a dir el propi control i planificació del pensament i l’acció per tal d’aconseguir els objectius marcats, que aquells que passen el dia realitzant activitats estructurades, entenent activitats estructurades com aquelles en les quals hi ha un control i guiatge extern per part de l’adult (o del videojoc de torn) i no estructurades com aquelles en què l’infant pot escollir què fer i de quina manera portar-ho a terme.
Potser al setembre a molts infants els coste recordar alguns dels continguts apresos durant el curs anterior, però més enllà d’aquesta amnèsia temporal provocada pel sol estival, l’estiu és una època ideal per a què els infants segueixin madurant i aprenent a través del joc unes habilitats essencials per al seu futur acadèmic, professional i, en definitiva, per poder aconseguir al llarg de la vida totes aquelles fites i reptes que es vagin proposant.